7/09/2013

SAMYANG 8mm f3.5 Nikon

DSC_0597DSC_0598

Multa pyydettiin postausta tosta mun kalansilmästä, plussia, miinuksia ja millanen se yleisesti on. Halusin tietty tehdä tän ostoa harkitseville mahollisimman hyvän ja asiantuntevan postauksen, ja tässä vaiheessa turvauduin mun ihanaan ja kaikkitietävään poikaystävään Santeriin, joka tietää kameroista kaiken ja vähän enemmän, edes Rajala Pro Shopin pojat ei tiedä niin paljon Nikoneista. Santeri siis on tehnyt tän analyysin teille, laittakaa ehdottomasti kommenttia että mitä tykkäätte !

Eli kyseessä on Samyang 8mm f3.5 kalansilmäobjektiivi Nikonille. Samaa objektiivia myydään maailmalla myös mm. merkeillä Rokinon ja Bower, mutta kyseessä on silti korealaisen Samyangin valmistama objektiivi.

Nikonille samasta 8mm linssistä on neljää eri mallia: tavallinen, AE(Auto Exposure), VDSLR ja uusin CSII. Kaikki ovat vain manuaalitarkenteisia ja niissä on aukonsäätörengas vanhemmilla digi- ja filmijärkkäreillä kuvaamista varten.

AE malli on muuten sama kuin vanhin tavallinen malli, mutta siinä on kontaktit kamerasta tapahtuvalle aukon säädölle sekä automaattiselle valotuksen mittaukselle. Tällöin objektiivista tulee lukita aukko pienimmälle arvolle (f22) ja kuvia voi ottaa millä asetuksella hyvänsä. Tämä ei toimi tietenkään vanhoissa filmikameroissa eikä välttämättä aivan ensimmäisissä digijärkkäreissä mutta esim. D3100 ja siitä eteenpäin valotus mittaantuu automaattisesti. Tavallisessa mallissa aukon joutuu säätämään objektiivin rungosta käsin, ja valotus on aina säädettävä manuaaliseti (käytännössä kai aina M tila päällä). 

CSII malli on uusin ja hieman erivärinen kuin tavallinen ja AE. Se on muuten samankaltainen kuin AE (niillä tiedoilla mitä onnistun saamaan), mutta irroitettavalla vastavalonsuojalla.

VDSLR malli on erityisesti videokuvaamista varten suunnattu ja siinä on portaattomasti säätyvä aukko joka saattaa vaikeuttaa tavallisten kuvien ottamista.

DSC_0524

Objektiivilla kuvakulma nurkasta nurkkaan on jopa 180° Nikonin DX kennokoon digirungoissa (D3000-D7100 ja muut kuten D300s jne.). Kinokoon (ammattilaisluokan) nikoneissa reunat jäävät mustiksi ja vastavalosuoja aiheuttaa sen ettei kuvasta tule pyöreä vaan neliömäinen.

DSC_0599DSC_0869

Samasta kohtaa otettu kuva, kuvakulma n. 45° (35mm Nikon) ja n.180° (8mm Samyang).
180° on siis erittäin laaja verrattuna esim. 35mm objektiiviin.

Kuvissa on valitettavasti pehmeyttä täydellä aukolla (f3.5) ja täysi terävyys tulee vasta n. f5.6 kohdalla. Kun aukko on f5.6 tai pienempi (eli f22 asti) ja tarkennus 0.5m kohdalla, ei tarvitse tarkentaa käytännössä ollenkaan, sillä kaikki 0.5m ja siitä kauemmas on tarkkaa.

Plussat:

+Hinta
+Lähes täysi 180°
+Hyvä pinnoite (ei paljoa flarea eikä kontrastin vähenemistä edes suoraan vastavaloon kuvatessa)
+Manuaalitarkennus (koska lähes kaikki on tarkkaa jokatapauksessa)
+Terävyys f5.6:n jälkeen
+Tasaisen pyöreä vääristymä (kalansilmäefekti), eikä litistä vasta reunoilla kuten esim. Nikon 10.5mm f2.8
+Käy myös vanhoihin manuaalikameroihin
+AE mallissa automaattinen mittaus jolloin voi kuvata kaikilla asetusmuodoilla (Auto, P, S jne.)
+Jämäkkä rakenne ja hyväntuntuinen tarkennusrengas

Miinukset:

-Vastavalonsuoja kiinteä (paitsi CSII)
-Manuaalitarkennus
-Lähin tarkennusetäisyys vain 30cm
-Kiinteän salaman laajuus ei riitä ja kuvan alalaitaan jää salamaa käytettäessä pimeä alue.

DSC_0284

Netistä ostettaessa tätä objektiivia Nikonille ei tiedoissa aina kerrota onko kyseessä AE malli vai ei. Jos tämän aikoo hankkia, kannattaa ehkä käydä kaupoista kyselemässä objektiivia ja tarkistaa että paketissa lukee (AE). Canonille objektiivin eri malleista en tiedä mitään, mutta kuvajälki ja tarkennus ym. on tietenkin samaa. Itse hankin AE mallin anttilasta tarjoushintaan 259€ (norm. 300-330€) kolmen vuoden takuulla. Siihen hintaan pakollinen ostos jokaiselle järkkärin omistajalle !

4 kommenttia:

 1. Joku päivä vielä mullakin tulee olemaan parempia putkia mun kameraan :) Juur vast kameran ostin ni totuttelen ensin tähänkin :) Kiva blogi!

  Pirtee meno ja tosi ihanat kuvat! :) Hyvä kesäfiilis tuli näitä katellessa! :)

  Antiterho has nothing else to say. But she has something to show.

  Tsekkaa Antiterhon salat http://antiterho.blogspot.fi

  VastaaPoista
 2. Anonyymi7/11/2013

  Tulleepa sillä kivoja kuvia.. voispa itekki ostaa kaikki objektiivit joista haaveilee :)

  ♥: http://katjaerika.blogspot.fi/

  VastaaPoista